May 21, 2024

Betaald Adverteren vs. Organisch Verkeer: Wat is beter voor jou?

Pfff, die eeuwige vraag: wat is nou effectiever? Betaald adverteren of organische marketing?

Voordat we ons “officiële” standpunt innemen, moeten we eerst het verschil tussen betaalde advertenties en organisch verkeer begrijpen.

Wat is betaald verkeer?

Volgens SEO-goeroe Neil Patel verwijst de definitie van betaalde advertenties naar “online methoden die een bedrijf gebruikt om meer klanten te trekken door te betalen voor advertentieruimte op zoekmachines, andere websites of social media.”

Voor dit artikel richten we ons echter minder op social media-advertenties en meer op alles wat met betaald zoeken te maken heeft – oftewel die eerste hits bovenaan Google voordat je bij de organische zoekresultaten komt.

Wat is organisch verkeer?

Organische marketing is precies wat het klinkt: waardevolle content creëren en verspreiden die ervoor zorgt dat mensen jou organisch vinden. (Dus zonder de hulp van betaalde advertenties.)

Alle content die je plaatst die niet gepaard gaat met het betalen voor zichtbaarheid, valt onder de categorie ‘organische marketing’: blogberichten, case studies, gastberichten, tweets, social media posts, e-mailnieuwsbrieven…

Nu we allemaal op dezelfde pagina zitten, is de vraag: welke optie is beter: betaalde advertenties of organisch verkeer?

Sorry alvast voor dit antwoord, maar… het hangt ervan af.

Het hangt specifiek af van jouw doelen, je planning, hoeveel je bereid bent te investeren en wat jij een waardige return on investment (ROI) vindt.

We slaan de voor de hand liggende marketingdoelen even over – het vergroten van de merkbekendheid en het onder de aandacht brengen van je content – om je een voorbeeld te geven in welke situatie je het beste kunt kiezen voor organische marketing of betaalde advertenties.

Wil je het aantal inschrijvingen voor je e-maillijst verhogen voor een grote lancering?

Probeer je verkeer naar de landingspagina van je nieuwe product te leiden?

Ben je midden in een kortingsactie voor je nieuwe online cursus en wil je de verkoop opkrikken?

DAN GEBRUIK JE BETAALDE ADVERTENTIES.

Betaalde advertenties zijn een geweldige manier om klikken te verhogen voor een tijdgevoelige doelstelling, omdat ze direct resultaat opleveren. Hoewel ze wel steeds duurder worden, zijn ze het waard! Sterker nog, 80% van de consumenten geeft toe dat ze eerder geneigd zijn te kopen bij bedrijven die betaalde advertenties gebruiken.

Maar als we het over de lange termijn hebben, dan wint organisch verkeer het van betaalde advertenties.

Organisch verkeer creëert namelijk een permanente verkeersbron voor je website, waardoor nieuwe mensen op natuurlijke wijze de kans krijgen om jouw content te zien.

Zodra je stopt met betalen voor een advertentie, verdwijnt de tractie. Maar als je een mooie, sappige blogpost vol waarde publiceert? Die kan nog jarenlang organisch verkeer naar je website trekken.

Organische marketing, met name organisch zoeken, verhoogt je geloofwaardigheid, trekt relevante gebruikers aan en kost je helemaal niets.

We moeten echter wel opmerken dat organische marketing tijdrovend kan zijn en het langer duurt voordat je resultaten ziet.

Het is geen geheim dat het schrijven van één betaalde advertentie veel minder arbeidsintensief is dan het schrijven van een blogbericht van 2000 woorden. Maar als er een kans bestaat dat die paar uur onderzoek en schrijven je geld opleveren, dan is je tijd + moeite het waard.

Bovendien is Google dol op organische marketing…

Omdat het onmogelijk is om over betaalde advertenties versus organisch verkeer te praten zonder SEO te noemen, duiken we dieper in vindbaarheid.

Als je alleen maar om betaalde advertenties gaf – en je helemaal geen gebruik maakte van organische marketing – zou je verkeer naar een lege website leiden, zonder iets te zien voor die nieuw betaalde ogen.

“Organische marketing overtuigt zoekmachines er ook van dat jouw website relevant is voor waar jouw doel.

Zo kan organische contentmarketing je op de goede kant van Google krijgen:

1. moeiteloos geïntegreerde zoekwoorden.

Neem onze blog over waarom we van Showit houden als voorbeeld. Omdat we over alle redenen schreven waarom de websitebouwer zo geweldig is, was het gemakkelijk voor ons om relevante zoekwoorden op te nemen waarvan we weten dat ons doelgroep zoekt, zoals “Showit website templates”, “beste website design templates” en “overstappen naar Showit”.

2. Meer content voor Google om te indexeren.

Oftewel meer redenen voor Google om je site te doorbladeren en een soort “mentale notitie” te maken over wat je te bieden hebt, zodat ze het vervolgens kunnen aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar waar je over schrijft.

Elke keer dat er een nieuw stuk content aan je site wordt toegevoegd, geef je Google in feite een seintje: “Hé, kom eens hier – er is iets nieuws voor je om naar te kijken!” Waarna Google zal reageren met “Ooh, dankjewel, ik zie dat je een actieve site bent; laat me al mijn gebruikers zo snel mogelijk naar je toe leiden!”

3. Meer kansen om te “ranken” op Google.

Vergeef ons dat we je technisch gaan maken, maar dit is een grote reden om een blog aan je site toe te voegen: je website kan maar voor een paar specifieke zoekwoorden ranken die relevant zijn voor je bedrijf, maar je blog kan voor honderden ranken.

In feite, elke keer dat je iets nieuws op je blog plaatst, open je die communicatielijn met Google opnieuw en zeg je tegen ze: “Hé, ik zou nu graag voor deze zoekwoorden willen ranken, bekijk me eens.”

4. Linkbuilding.

Nog een technisch iets, maar blijf bij ons: door links in je blogs op te nemen – zowel naar websites van andere makers als naar verschillende plekken op je eigen site – laat je Google weten dat je het belangrijk vindt om van je blog een gebruiksvriendelijke plek te maken.

Alles wat je doet om de gebruikerservaring van je lezers te verbeteren, kan je een Google Gold Star opleveren (we hebben die verzonnen, maar het zou een ding moeten zijn, vind je niet?) en een signaal geven aan de zoekmachine dat je er alles aan doet om lezers sneller en gemakkelijker naar waar ze moeten zijn te leiden.

Als je aan je blog – of je website in het algemeen – denkt als een kaart, dan is het opnemen van links het equivalent van het geven van aanwijzingen aan je gebruiker. En Google houdt van duidelijke aanwijzingen.

Organische marketing gaat niet alleen over bloggen…

Er zijn talloze manieren waarop je je bedrijf organisch kunt promoten. Onze favorieten zijn het versturen van onze #langendweird nieuwsbrief (overigens, je moet je abonneren – het is praktisch het tegenovergestelde van elke andere marketingnieuwsbrief ooit) en posten op Instagram (met name over hoe je je bedrijf effectief kunt promoten).

Andere vormen van contentmarketing kunnen zijn:

 • Infographics
 • Video’s
 • Webinars
 • E-boeken
 • Gidsen
 • Casestudies
 • Podcasts

Je hebt keuzes. Er is ergens een contentmarketing-sweetspot voor iedereen – je moet hem alleen maar vinden.

Dus… wacht even – zijn er enige voordelen aan betaalde advertenties?

We weten dat we een beetje aan het kampen zijn in het “organisch is beter!”-gedeelte van dit debat, maar we zien zeker ook voordelen van investeren in betaald zoeken.

De meest prominente daarvan is het feit dat organische marketing en betaald zoeken samenwerken.

Je betaalde advertenties brengen het verkeer binnen, maar je organische marketinginspanningen zorgen ervoor dat mensen blijven.

Als we Google Ads hadden gebruikt om meer aandacht te krijgen voor onze Showit-websitetemplates, zouden we meer aandacht krijgen voor onze Showit-websitetemplates. Maar dat betekent niet dat we ze zouden verkopen.

We moeten onze rol doen om te informeren waarom wat we te bieden hebben de oplossing is voor het probleem waarmee ze in de eerste plaats naar onze website zijn gekomen.

Uiteindelijk is het niet echt een of-of-gesprek.

Betaalde advertenties en organische marketinginspanningen hebben elk een plaats in je strategie.

Samenvattend:

 • Betaalde advertenties: Perfect voor snelle resultaten en gerichte targeting. Ideaal voor het promoten van producten, evenementen of kortingsacties.
 • Organisch verkeer: Bouwt op de lange termijn een waardevolle audience op en verbetert je SEO. Perfect voor het delen van je kennis en het creëren van autoriteit in je niche.

Gebruik beide strategieën samen voor het beste resultaat!

Betaalde advertenties kunnen je helpen om snel een boost te geven aan je websiteverkeer, terwijl organisch verkeer je op de lange termijn helpt om een loyale aanhang op te bouwen. Door beide strategieën te combineren, kun je maximale zichtbaarheid en succes bereiken.

Onthoud:

 • Betaalde advertenties: Vereisen een investering, maar kunnen snelle resultaten opleveren.
 • Organisch verkeer: Kost tijd en inspanning, maar levert waardevolle beloningen op de lange termijn.

Welke strategie je ook kiest, zorg ervoor dat je waardevolle content creëert die relevant is voor je doelgroep. Dat is de sleutel tot het aantrekken en behouden van bezoekers, of ze nu via betaalde advertenties of organische zoekresultaten op je website komen.

Enkele handige links om je op weg te helpen:

Heb je vragen of wil je meer informatie?

Aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag met het creëren van de perfecte website voor jouw onderneming.

Veel succes!

© 2024 YE ann webdesigns.nl | PRIVACY POLICY | TERMS OF USE 

kvk: 89294432 BTW ID NL004714339B83 gevestigd in Vlissingen

Navigatie